mail info@visumturkijedirect.nl

Werken in Turkije

Wanneer u plannen heeft om in Turkije te gaan werken, moet u eerst wel op de hoogte zijn van een aantal dingen. Er moeten ook heel wat zaken geregeld worden. Ten eerste is het goed om te weten dat u als buitenlander, niet zo snel aangenomen zal worden als werknemer. Ze geven de Turken meestal voorrang, wat redelijk logisch is. Dit komt ook omdat de werkloosheid in Turkije behoorlijk hoog is. Laat u zich hierdoor niet tegenhouden, want er bestaat ook de kans dat u met open armen ontvangen wordt. Ook zijn er een aantal voorwaarden voor werken met een e-visum voor Turkije: u moet bijvoorbeeld in dienst zijn van een werkgever die niet in Turkije gevestigd is. Ook moet u gedurende uw verblijf in Turkije in dienst zijn van deze werkgever. U mag ook niet in dienst treden van een Turkse organisatie. Ten slotte mag u geen bedrijf of een ander soort organisatie beginnen tijdens uw verblijf.

De toeristische sector in Turkije is een belangrijke sector. Dit is eigenlijk vanzelfsprekend, aangezien de hoeveelheid toeristen die er in Turkije komen. Als u de Nederlandse taal en de Engelse taal goed beheerst, is er een grote kans dat u snel aan een baan komt in de toeristische sector. Alleen de banen in deze sector betalen niet zo goed, ook zijn dit meestal laaggeschoolde functies. In de industriële sector zijn ook veel banen beschikbaar. De grotere bedrijven zijn vaak op zoek naar geschoolde vakmensen met bepaalde vaardigheden.

Wat moet u regelen?

Er moet heel wat geregeld worden voordat u in Turkije mag blijven werken. U kunt beginnen met een toeristenvisum. Dit visum is drie maanden geldig. Vervolgens moet u proberen om een verblijfsvergunning te krijgen. U moet een Turkse zorgverzekering afsluiten en een uittreksel bij de rechtbank ontvangen. Dit proces kost veel tijd en geld. Vervolgens, als u een baan heeft gevonden kunt u een werkvergunning krijgen. Ook bestaat er een tijdelijke werkvergunning, hier kunt u maximaal een jaar gebruik van maken. Deze vergunning kunt u verlengen tot maximaal drie jaar. Ten slotte heeft u ook een beetje geluk nodig. U kunt van tevoren niet plannen hoe het loopt en wat de Turkse overheid over u vergunning/visum te zeggen heeft.

De werkcultuur

Belangrijk: u moet doen wat de baas zegt. Het beste is om zo min mogelijk vragen te stellen. De Turkse werkcultuur is erg ouderwets. Er zijn veel meer mannen dan vrouwen met een baan. Vaak worden vrouwen iets minder gewaardeerd. Werkrelaties zijn erg belangrijk in de Turkse werkcultuur. Ook is het een pluspunt als u de Turkse taal spreekt, maar niet verplicht. Status en hiërarchie zijn erg belangrijk. Dit is zelfs te zien binnen families. Het jongere zusje spreekt de oudere zus nooit aan met de naam, maar met ‘zus’. Dat vinden zij respectvol. Lunchen op het werk in Turkije wordt vaak in de kantine gedaan. Hier krijgt u dan een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Dit allemaal op de kosten van de baas.

Bent u van plan naar Turkije te gaan voor werk? Of gewoon voor een familiebezoek of vakantie? Vraag dan nu uw e-visum gemakkelijk en snel aan.