mail info@visumturkijedirect.nl

Vakantie Turkije

Als je op vakantie gaat naar Turkije zal je even moeten wennen aan de leefstijl van de Turkse bevolking. Het eten in Turkije is veel zoeter dan in Nederland en dat zorgt ervoor dat vele Turken overgewicht hebben en het eten in Nederland maar saai vinden. Maar ga je op vakantie naar Turkije dan is het goed om te weten wat je kunt verwachten en hoe je je kunt voorbereiden.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zo zijn er geen verplichte vaccinaties voor Turkije maar wel een aantal aanbevolen inentingen ongeacht de verblijfsduur. Het beste kun je je laten inenten voor DTP en vaccineren voor hepatitis A. Een vaccinatie tegen DTP beschermt je tegen difterie, tetanus en polio en een inenting voor hepatitis A beschermt je tegen besmettelijke geelzucht. Bij een langer verblijf dan 3 maanden worden voor Turkije inentingen aangeraden tegen hepatitis B en rabiës.

DTP: Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die vooral in het oosten van de wereld voornamelijk voorkomt. DTP wordt overgebracht door hoesten en verschijnselen zijn dan ook koorts, keelpijn en futloos gevoel. Het is zelfs mogelijk dat er vliezen in de keel ontstaan waardoor iemand kan stikken.

Een DTP vaccinatie geeft na 1 inenting een beschermingsduur van 10 jaar lang.

Hepatitis A: Dit is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door een virus. Deze ziekte is overdraagbaar door slechte hygiëne, iemand die besmet is scheidt het virus via de ontlasting uit het lichaam. Deze persoon wast daarna niet de handen en op deze manier kan het overal terechtkomen, denk aan elkaars eten aanraken maar ook lichamelijk kan dit verspreidt worden.

De beschermingsduur van een vaccinatie voor Hepatitis A is afhankelijk van het merk vaccin, merken als Havrix en Epaxal beschermen één jaar. Het vaccin Avaxim beschermt 3 jaar, herhaal je de vaccinatie voor Hepatitis A ben je 30 tot 40 jaar beschermd.

Hepatitis B: Dit is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Dit kun je oplopen door seksueel contact en via bloed. Deze ziekte kan chronisch worden en in heel zeldzame gevallen kan dit tot leverkanker leiden.

Bij een Hepatitis B vaccinatie krijg je 3 keer een inenting met tussenperiodes van één en vijf maanden, houd hier rekening mee! De bescherming hiervan is levenslang en doordat je 3 keer een vaccin moet halen is het van belang om minimaal 7 maand voor vertrek te beginnen met de vaccinaties. De vaccinaties hebben namelijk tijd nodig om opgenomen te worden in het lichaam en er moet voldoende ‘rust’ voor het lichaam tussen zitten.

Rabiës: Ook wel bekend als hondsdolheid en is een dodelijke ziekte die wordt overgebracht door honden, vleermuizen, apen en vossen. Dit kun je oplopen door gebeten te worden door één van deze dieren maar ook doordat ze likken of je krabben. Tevens komt dit ook veel voor bij straatdieren, hier kom je al gauw in de verleiding om de ‘zielige dieren’ te aaien maar dit kan je dus Rabiës opleveren. Pas er goed mee op!

Laat je je vaccineren tegen rabiës dan krijg je 3 injectie, hierbij heb je één week tussen de eerste 2 injecties en 3 weken tussen de andere 2 injecties. In deze periode is het heel normaal dat je pijn en zwellingen krijgt op de plek van de injectie. Met een serie van 3 vaccins tegen rabiës ben je levenslang beschermt tegen deze ziekte, indien je niet wordt gebeten o.i.d..