mail info@visumturkijedirect.nl

Typisch Turks

Turks etenTurkije is een ontzettend groot land. Het heeft dan ook zijn eigen specialiteiten, denk bijvoorbeeld aan gerechten, bezienswaardigheden, bekende personen, Turkse drankjes, het geloof. Als u op vakantie gaat naar Turkije of meer over het land wilt weten, is het wel leuk om te weten welke dingen er nou ‘typisch Turks’ zijn. Zo krijgt u meer inzicht in de specialiteiten van dit mooie land. Een aantal bekende Turkse gerechten of producten zult u ongetwijfeld kennen, bijvoorbeeld baklava of döner. Dit kent bijna elke Nederlander wel. Ook kent u misschien het ‘geluksoog’ wel, dit is vaak bevestigd aan een armbandje of ketting. Dit wordt regelmatig meegenomen als souvenir en zou het kwaad moeten tegenhouden en veel geluk moeten brengen.

Turkse gerechten en dranken

Lahmacun: in Nederland ook wel bekend als Turkse pizza. Het heeft een licht pikante smaak en is gemaakt van deeg dat belegd is met een mengsel van verse tomaten, pikant gekruid gehakt, ui, pepers en peterselie.

Baklava: is een gerecht wat meestal als dessert word gegeten en bestaat uit laagjes filodeeg dat gevuld is met gemalen stukjes noot. Er zijn verschillende varianten waarbij ook wel kaneel, citroenrasp, kruidnagel, kardemom, vanillesuiker, rozenwater en sinaasappelrasp worden toegevoegd. Het geheel wordt na het bakken in een siroop van suiker of honing gedoopt.

Pilav: dit is rijst dat word gefruit in olie samen met een uitje. Vervolgens word het gegaard met bouillon en kruiden. Soms word het gegeten als bijgerecht, soms ook als hoofdgerecht.

Cig köfte: een pittige Turkse snack dat word gemaakt van rauw vlees , couscous en pittige kruiden.

Turks fruit: een zoete lekkernij dat voor een groot gedeelte uit suiker en honing bestaat. Ook bevat het fruit, kokos en gelei met soms wat nootjes. Het kan diverse kleuren hebben en ziet er erg leuk uit.

Ayran: dit is een Turkse koude drank op basis van yoghurt, zout en water. Het lijkt wat op karnemelk, maar toch is het even wennen als u voor het eerst Ayran drinkt. Dit komt door de zoute smaak.

Cay: een vorm van zwarte thee die gezet wordt met behulp van een dubbele theepot. Hij is erg zoet.

Bezienswaardigheden Turkije

Turkije is erg groot en heeft dan ook diverse mooie bezienswaardigheden. Eentje die misschien wel het mooiste is om te zien is Haga Sophia. Dit was vroeger een moskee, maar is nu een museum geworden, ook is de Bibliotheek van Celsus niet te missen. Dit ligt in de stad Efeze, deze stad is een van de beste bewaarde antieke steden van de westerse wereld. De berg van Nemrut is ook populair onder toeristen. Deze berg is 2134 meter hoog en ligt in het zuidoosten van Turkije. Hier staan grote standbeelden van goden, leeuwen en adelaars en hier heeft u een geweldig uitzicht. Dan nog Aspendos: staat bekend om het best bewaarde Romeinse theater uit de oudheid. Hier is plek voor 15.000 tot 20.000 toeschouwers. Het Romeinse theater van Aspendos is gebouwd in 155 na Christus. Wilt u na al deze informatie lekker naar Turkije gaan om zelf te kunnen genieten van dit prachtige land? Vergeet dan niet om een visum te kopen voor Turkije, deze bent u verplicht aan te schaffen anders komt u het land niet binnen.  Wij wensen u alvast veel plezier in Turkije!