mail info@visumturkijedirect.nl

Het grootste vliegveld ter wereld

Tegenwoordig zijn we als toeristen binnen enkele uren in no time in een ander land. Turkije speelt hier goed op in en heeft eind 2018 het grootste vliegveld ter wereld gepubliceerd. Het vliegveld wordt ook wel ‘Istanbul Airport’ genoemd.

President Erdogan

De president van Turkije, Erdogan, noemde de luchthaven een overwinningsmonument. Het lukte Turkije ondanks alle tegenwerkingen en aanvallen het megaproject te realiseren. De Turken maakte het enorme bouwwerk binnen 42 maanden en geheel op eigen krachten af.

“We zijn allah dankbaar voor deze dag. Istanbul is niet alleen onze grootste stad, maar ook ons grootste merk. Deze stad is van onschatbare waarde. Istanbul is altijd al een strategische locatie geweest”, zo luidde de woorden van Erdogan bij de openingsceremonie.

De Turkse president benadrukte ook dat de Turkse luchthaven beschikt over de modernste technologieën en een smart en groen airport is. “Dit project, dat een voorbeeld is voor de wereld, heeft een economische waarde van 32,4 miljard euro. Het Europese luchtruim zal aangepast worden.”

Eerste fase

De eerste fase van het vliegveld dat open ging, had een waarde van 6 miljard euro. Die zal jaarlijks een ruimte bieden aan 90 miljoen passagiers. Dit aantal zal snel oplopen tot 200 miljoen, nadat de overige fases ook in gebruik kunnen worden genomen. Daarnaast heeft het vliegveld 6 start- en landingsbanen en 143 gates. De vliegtuigopstel plaatsen en taxibanen omvatten een ruimte van meer dan 6 miljoen vierkante meter.

Het doel

De Turkse luchthaven staat op een oppervlakte van 76 miljoen vierkante meter. Naar verwachting zullen dagelijks tweeduizend vliegtuigen van meer dan 250 luchtvaartmaatschappijen naar zo’n 350 bestemmingen vliegen. De luchthaven wel het transfercentrum van de wereld worden.