mail info@visumturkijedirect.nl

De verschillende klimaten

Klimaat Turkije

Turkije is een verschrikkelijk groot land, dat voor een klein gedeelte in Europa ligt en voor een groot gedeelte in Azië. Daarnaast is het geheel omgeven door de Middellandse, Egeïsche en Zwarte en in de binnen landen zijn er erg veel gebergten. Dit zijn ook redenen dat Turkije verschillende klimaten heeft.

Zones

In Turkije zijn er drie verschillende klimaten van toepassing. Langs de westelijke en zuidelijke kust is er sprake van een Middellands zeeklimaat (mediterraan). Het Middellandse zeeklimaat kenmerkt zich door de zachte winters, warme zomers en weinig neerslag in de zomer.

In het oosten van Turkije is er sprake van een gematigd landklimaat met normale winters, normale zomers en gedurende het gehele jaar een redelijke neerslagkans.

In het midden van Turkije is er sprake van een steppeklimaat met koude winters, warme zomers en gedurende het gehele jaar een lage neerslagkans.

Temperatuur

Met name langs de zuidkust is het in de maanden juni, juli, augustus en september is het behoorlijk warm. De temperaturen schommelen daar rond de 20 en 35 graden. Langs de zuidoostkust kan de temperatuur gemakkelijk de 40 graden halen.

Veel mensen kennen Turkije alleen als een zomerse vakantiebestemming, maar Turkije wordt ook steeds geliefder onder de wintersporters. In het midden en oosten van Turkije liggen veel bergen. Dit zijn uitstekende gebieden om van een wintersport vakantie te genieten.

De lente en de herfst zijn relatief gelijk aan elkaar. Het is dan gemiddeld 20 tot 25 graden, alleen is de verwachting op neerslag wel groter in dan in de zomer.

Neerslag

De wintermaanden in Turkije zijn over het hele jaar gezien, de maanden waarin er de meeste neerslag valt. In de zomer komt het regelmatig voor dat het juist weken droog is.