mail info@visumturkijedirect.nl

De overheerlijke Turkse keuken

De Turkse keuken kent diverse recepten voor heerlijk authentieke gerechten uit Turkije, vele creatieve maaltijden die in Nederland niet bekend zijn. In Nederland is vooral het studenteneten als; lahmacun, broodje döner en kapsalon bekend van de Turkse keuken. Tijdens een vakantie in Turkije is het mogelijk om te genieten van originele Turkse gerechten en niet alleen de maaltijden die in Nederland bekend zijn.

Eten in Turkije

Al deze Turkse gerechten kunnen gewoon thuis gemaakt worden, toch is het altijd een mooie ervaring om in het land van herkomst het eten te proeven. Er zijn veel smaken te ontdekken tijdens een heerlijke vakantie in Turkije. Om Turkije te bezoeken is het noodzakelijk om in bezit te zijn van een visum. Een visum aanvraag is zo geregeld via het internet!

Een gezond Turks ontbijt

Onder de Nederlanders staat het ontbijt bekend als de belangrijkste maaltijd van de dag. Het is belangrijk om de dag goed te beginnen. Om het Turkse gevoel te creëren moet de dag begonnen worden met; Turks stokbrood en ringvormige broodjes met sesamzaadjes. Daarnaast hoort er bij een Turks ontbijt ook gezond beleg. Gebruikelijk is het ontbijt met witte en gele kaas, groene en zwarte olijven, tomaat, komkommer, groene pepers, honing, jams en hardgekookte eieren. Bij het ontbijt drinken de Turkse mensen voornamelijk thee en soms een Nescafé.

Een ander typisch Turks ontbijt is ‘menemen’, een traditioneel Turks roerei met tomaat en paprika. Het duurt ongeveer een kwartier om het gerecht te bereiden. Menemen bevat verder nog; knoflook, ui, groene, zwarte en rode pepers, roomboter en natuurlijk eieren. Als eerst zullen de knoflook, ui en pepers in kleine stukjes moet bakken gedurende vijf minuten. Daarna volgen de stukjes tomaat en zal het weer vijf minuten moeten bakken. De laatste stap van het bereiden is het toevoegen van de geklopte eieren, die vervolgens vijf minuten in de pan moeten bakken. Tenslotte is het genieten van de overheerlijke menemen.

Een gemakkelijke lunch

In tegenstelling tot Nederland is het diner de belangrijkste maaltijd van de dag in Turkije. Omdat het diner zo belangrijk is, wordt de lunch eenvoudig gehouden. Vaak eten de Turkse mensen een warme lunch, vaak gözleme of pide. Gözleme is een soort pannenkoek met daarin verschillende groenten en kaas in verwerkt. Een voorbeeld om dit gerecht te bereiden is met spinazie, witte kaas, rode peper, margarine en zout. Vervolgens moet de gözleme op een grillplaat beetje bruin worden.

Een pide

Pide is een ovaal plat broodje met gehakt en groentes. De broodjes zijn zo lekker als dat ze eruit zien: verrukkelijk! Een voorbeeld om het gerecht voor te bereiden is witte ui, rode en groene paprika, peper, tomaten, teentjes knoflook, peterselie, zwarte peper, komijn, paprikapoeder, pul biber, zout, tijm, tomatenpuree, peperpasta en olijfolie. Voeg deze ingrediënten bij elkaar en smeer het mengsel over het midden van het deeg. Na het smeren moeten de zijkanten opgevouwen worden. Deze zijkanten kunnen afgemaakt worden door eigeel erover te smeren en sesamzaadjes toe te voegen. Tenslotte moet het in een voorverwarmde oven op 210 ⁰C van 12 tot 18 minuten in de oven totdat het mooi goudbruin kleurt.

Het overheerlijke avondeten van Turkije

Voor de Turkse mensen de belangrijkste maaltijd van de dag. Het diner kent in Turkije diverse gerechten. Hier wordt dan ook vaak vlees- en visschotels geserveerd. Op het gebied van vlees wordt voornamelijk lamsvlees geserveerd. Dit komt doordat er geen varkensvlees wordt gegeten in verband met het geloof van Turkse mensen. Zo zijn de lamsspiesjes geliefd onder de mensen uit Turkije. De lamsspiesjes moeten goed bestrooid worden met zout. Wanneer het zout goed ingetrokken is moet het vlees aan spiesjes gewikkeld worden. Verder is het een kwestie van het roosteren van het vlees.

Een ander bekend gerecht is karidali pilav. Dit is een rijstschotel met garnalen, het gerecht lijkt op het Spaanse paella. Het bevat tomaten, citroen, uien, knoflook, suiker, peper, zout, selderij, peterselie, boter, safraan, visbouillon en natuurlijk rijst en garnalen. De rijst is een kwestie van koken, de garnalen moeten drie minuten gesauteerd worden. Vervolgens moeten ze uit de pan en bestrooid worden met zout. De volgende stap is het sauteren van de uien en knoflook voor drie minuten. Daarna wordt de rest van de ingrediënten erbij in gemengd. Verder moet het eten 25 minuten in de pan blijven sudderen. Tenslotte worden de garnalen boven de rijst geschikt en moet het weer 15 minuten sudderen.