mail info@visumturkijedirect.nl

De geschiedenis van Turkije

Jaarlijks vertrekken duizenden toeristen naar Turkije, om te genieten van een heerlijke vakantie. Alleen weten velen niet de geschiedenis van dit land. Daarom bespreken we vandaag de hoogtepunten van de Turkse geschiedenis.

De jaren voor Christus

De eerste sporen van leven in Turkije, dateren uit zo’n 100.000 jaar geleden. Circa 2000 jaar voor Christus trok een groep vanuit centraal Azië het huidige Turkije binnen. Deze groep werd de Hettieten genoemd en zij slaagden erin om een groot deel van klein Azië (Turkije) in handen te krijgen. Een aantal eeuwen later namen de Oerartiërs het stokje over en bestuurden een gebied dat de grote had van het huidige Armenië, Irak en Turkije.

Rond de 2e eeuw voor Christus kwamen de Romeinen binnen vallen in klein Azië. Hun veroverden grote gebieden en brachten vervolgens een nieuwe cultuur mee. Eén gebouw die nog steeds te bewonderen is en stamt uit de Romeinse periode is de bibliotheek van Celsus!

De tijd rond/na de middeleeuwen

In de periode hiervoor was het vrij rustig met oorlogen. Het gebied werd een lange periode bewoont door de Romeinen en in het jaar 1300 stichtte Osman I een gebied met Mongolië en Hongarije. Dit deed Osman I na de gewonnen oorlogen en de Romeinen weg waren.

In het jaartal 1571 verloren de Turken de slag bij Lepanto tegen de Spanjaarden en de Venetianen. Dit was het begin van de ondergang van het Osmaanse Rijk. Beetje bij beetje brokkelde het Osmaanse rijk af tot na de Krimoorlog de Vrede van Parijs werd getekend. Hiermee bleven de Turken onafhankelijk, maar ze hadden weinig macht meer.

De tijd van de 1e en 2e Wereld Oorlog

In de 1e Wereld Oorlog kozen de Turken de kant van de Duitsers, na de eerder genoemde successen verdween het Osmaanse Rijk definitief. De geallieerden verdeelden na de oorlog het Turkse grondgebied. Vlak na de 1e Wereld Oorlog dreven de Turken die Grieken letterlijk de zee in en kwam er een dodelijk einde aan de onafhankelijkheidsoorlog. Na vele vergaderingen werd in 1923 de grenzen van het huidige Turkije grotendeels vastgelegd.

In de 2e Wereldoorlog bleef Turkije lang neutraal. Echter had Turkije andere problemen. In de jaren 50 waren er voortdurend staatgrepen die met veel geweld plaatsvonden.

In de jaren 80 was het generaal Evren toch gelukt om een staatsgreep succesvol uit te voeren. Hiermee keerde de rust terug in Turkije en werd terrorisme op bloedige wijze aangepakt. In 1983 waren er nieuwe stemmingen en kwam er een partij aan de macht die veel investeerde in buitenlandse investeringen. Hiermee groeide Turkije uit tot een echte moderne staat en toen kwam toerisme erg opzetten.

Tegenwoordig

Door de rijke geschiedenis en vele culturen die nog steeds leven in Turkije, is dit land een echt toeristische trekpleister. Staat een leuke vakantie naar Turkije op de planning en is er nog een visum nodig? Bekijk dan snel onze website voor meer informatie!