mail info@visumturkijedirect.nl

Dardanellen van Turkije

De Dardanellen van Turkije worden ook wel Hellespont of Straat der Dardanellen. Het is een zee straat. Deze zeestraat ligt tussen Europa en Klein-Azië, dus in het noordwesten van Turkije. Deze zeestraat is 65km lang. Om deze zeestraat en Turkije zelf te bezoeken, is het wel belangrijk dat er wordt gedacht aan het visum.

 

Algemeen

De Dardanellen vormen een gedeelte van de verbinding tussen de zwarte zee en de Middellandse zee. Hiermee scheiden ze het Europese en Aziatische deel van elkaar. Het water stroomt vanaf de zee van Marmara in de Dardanellen waardoor het vervolgens terechtkomt in het zuidwesten, de Egeïsche zee. De 65 kilometer lange zeestraat varieert qua breedte. De breedte varieert met 1,2 tot 6 kilometer. De diepte van de Dardanellen is gemiddeld 55 meter. Het diepste punt van de Dardanellen is aan het stadje Canakkale. De diepte is hier 55meter.

 

Plaatsen nabij Dardanellen.

Er behoren veel plaatsen bij de Dardanellen. Deze steden zijn niet speciaal Aziatisch omdat de Dardanellen nabij Turkije en Europa liggen. Zo is Gallipoli, wat wordt uitgesproken als gelibolu, een Europese stad. Verder zijn er alleen nog maar steden. De volgende Aziatische steden zijn gelegen aan de Dardanellen; Eceabat, Kilidulbahir, Cardak, Lapseki, Canakkale, Hamidiye, Sestos, Abytos en Troje. Troje bestaat ondertussen niet meer. Deze stad is bekend van de Griekse verhalen. Het is niet zeker of deze stad daadwerkelijk het Trojé is. Er is nog vaak discussie over de vraag waar Troje zich bevond.

 

Namen van de Dardanellen

De Grieken noemden de Dardanellen vroeger ook wel de Hellespontos ofwel de zee van helle. Dit is vernoemd naar het Griekse mythologische figuur Helle. Helle zou hierin zijn verdronken. De naam ‘Dardanellen’, ook wel de ‘Straat van Dardanellen’, is van een later tijdperk, en is afkomstig van twee kastelen aan beide kanten van de zeestraat. Deze werden ‘de Dardanellen genoemd. Deze naam is waarschijnlijk weer van afkomst van Dardanos. Dardanos is een zoon van vroegere bekenden Zeus en Atlas en een plaats in de vroegere tijden aan de straat van de Dardanellen.